"Ik lig er elke nacht van wakker", zegt veilingmeester die Rubens zal veilen

In Antwerpen gaat maandag een heel bijzonder kunstwerk onder de hamer: een zeldzame penseeltekening van niemand minder dan Rubens. Veilingmeester Peter Bernaerts ondekte ze en mag ze nu veilen. "Ik lig er elke nacht van wakker", bekent hij.

Witte handschoenen en een zaklampje: het waren geen alledaagse attributen aan de tafel van "Van Gils & Gasten". Veilingmeester Peter Bernaerts had dan ook een authentieke Rubens meegenomen.

Hij kreeg de tekening zelf voor het eerst te zien toen hij als expert werd opgeroepen door Antwerpenaren die graag enkele stukken wilden laten veilen. "Ik was vrij snel in dubio", vertelt hij, "want op de tekening stond de naam "Van Dyck"."

Dat was al heel mooi geweest, maar de realiteit bleek nog mooier. Niet Van Dyck, maar diens leermeester Rubens was de kunstenaar. Uitsluitsel kwam er in het Metropolitan Museum in New York, waar de grootste experte van het werk van Rubens niet alleen onmiddellijk zijn watermerk herkende, maar ook het typische "Rubens-bruin".

Rubens maakte de tekening als jonge kunstenaar, toen hij net vanuit Antwerpen in Italië was aangekomen. De schets is geïnspireerd door het werk van Rafaël, maar Rubens maakte er zijn éigen versie van. "De tekening toont het moment waarop Rubens de barok uit Italië implementeert in Antwerpen", zegt Bernaerts.

"Zàl ze wel verkocht raken?"

Maandag gaat de tekening dus onder de hamer bij Veilinghuis Bernaerts. Zowel Peter Bernaerts als zijn vader, die maandag de hamer zal hanteren, liggen er elke nacht wakker van. "Zàl ze wel verkocht raken? Dat weet je als veilinghuis nooit."

Het publiek vraagt zich natuurlijk vooral af voor hoeveel geld ze van de hand zal gaan. "Een richtprijs is moeilijk te schatten, want je hebt geen referentie", zegt Bernaerts. "Maar de tekening is geschat op 300.000 à 500.000 euro."

Meest gelezen