Gatz wil niet doof blijven voor verzuchtingen Brusselse cultuursector

Vlaams Cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) denkt na over hulp voor de Brusselse theaters, musea en concertzalen, die te lijden hebben onder de nasleep van de aanslagen. "We zullen doen wat we moeten doen", zei hij in het Vlaams Parlement.

MR-vicepremier Didier Reynders spoorde de gemeenschappen al aan om de besparingen in de cultuursector terug te schroeven. Gatz liet toen verstaan dat zulks omwille van budgettaire redenen niet zomaar mogelijk is. Dat wil echter niet zeggen dat Vlaanderen doof blijft voor de verzuchtingen, gaf hij aan.

"Ik wil de vraag van de cultuursector ernstig bekijken", zei de minister in het Vlaams Parlement na een vraag van Joris Poschet (CD&V). "Op basis van de jaarverslagen van vorig jaar onderzoekt de administratie nu al de gederfde inkomsten. Ik schat dat we daar binnen een maand zicht op zullen hebben. Dan kijken we of we kunnen compenseren, geheel of gedeeltelijk."

Gatz wijst er wel op dat de tegemoetkoming er niet in cash zal komen. "Ook de maatregelen van de Brusselse en de federale regering (die zich voornamelijk richten op handel en horeca, red.) nemen de vorm aan van uitstel van betaling", zegt hij.