Hoe ontbijt de Vlaming?

Een op de tien Vlamingen start zijn dag nooit met een ontbijt, één op de vier doet dat maar af en toe. Dat blijkt uit een onderzoek van het Eén-programma "Over eten", waarin het vanavond onder meer gaat over brood. En toch is ontbijten heel belangrijk, benadrukken voedingsexperten. "Het zorgt voor nieuwe energie na de nacht. Onmisbaar, dus."
imago stock&people

"Over eten" stelde aan meer dan duizend Vlamingen een hele reeks vragen over hun ontbijtgewoontes. 65 procent van de ondervraagden zegt dagelijks te ontbijten, 25 procent doet dat af en toe en 10 procent nooit. Geen honger of tijd zijn de vaakst gehoorde "excuses" bij mensen die dat niet doen.

En toch is ontbijten zeer belangrijk, het wordt niet voor niets de "belangrijkste maaltijd van de dag" genoemd. "Het is de basis van een gezonde voeding", zegt diëtiste Tanja Callewaert aan VRT Nieuws. "Een gezond ontbijt zorgt voor nieuwe energie na de nacht en helpt je dus de gezonde weg te bewandelen. Als je gezond en slank wil zijn en honderd jaar wil worden, moet je je niet beperken tot één voedingsmiddel. Een algemeen gezond eetpatroon bestaat uit drie hoofdmaaltijden."

Uit de enquête blijkt ook nog dat 93 procent kiest voor brood bij het ontbijt, al hoeft dat niet per se elke dag. 7 procent eet dat dan weer nooit. Een grote meerderheid gaat bovendien voor bruin- of meergranenbrood. 

Van de kinderen start zo'n 63 procent de dag consequent met eten op het bord, zo zeggen de ouders. Dat betekent dat maar liefst 37 procent minstens af en toe zonder ontbijt naar school vertrekt: bij 22 procent gebeurt dat zelden, bij 10 procent soms en bij 6 procent is dat regelmatig het geval. Een op de drie kinderen grijpt bovendien wel eens naar ontbijtgranen.

In de week snel, in het weekend traag

Nog uit de cijfers blijkt dat zij die wél ontbijten dat doorheen de week vaak alleen en snel doen. Om een voorbeeld te geven: bij 41 procent van de Vlamingen duurt het ontbijt niet langer dan tien minuten, slechts 2 procent zit langer dan een halfuur aan tafel.

In het weekend mag het gerust allemaal gezelliger en omschrijft de helft van de Vlamingen het eetmoment 's ochtends als een belangrijk gezinsmoment. Een op de drie kiest bovendien - niet bepaald verrassend - voor een ander ontbijt. De koffiekoeken op zondag zijn en blijven een klassieker.

Wat is een gezond ontbijt?

Ontbijten is één zaak, iets gezond eten een andere. "Ik raad altijd aan om zoveel mogelijk nutriënten (een voedingsstof, nvdr.) binnen te krijgen bij het ontbijt", zegt Callewaert. "Combineer een volkoren boterham met mager beleg of natuurgranen met een melkproduct zoals yoghurt of platte kaas. Eet daar nog wat fruit bij en je hebt het perfecte ontbijt. Een worstenbroodje of gesuikerde ontbijtgranen zijn geen goed idee."

"Over eten" heeft het vanavond behalve over plakvlees, de eetgewoontes van Ian Thomas en de weg van chips ook over brood. Is bruin brood per definitie gezonder? Het antwoord om 20.35 uur op Eén.

Meest gelezen