"America first": Donald Trump en zijn buitenlandse plan

Donald Trump, de koploper voor de Republikeinse presidentsnominatie in de Verenigde Staten, heeft toelichting gegeven bij zijn buitenlandse beleid als hij president zou zijn. Hij pleit voor minder interventionisme en meer "America first". "Ik zal altijd de belangen van de Amerikanen en van de veiligheid van de VS vóór alles plaatsen", zegt Trump.

Donald Trump won dinsdag de voorverkiezingen in Connecticut, Delaware, Rhode Island, Maryland en Pennsylvania en staat een heel pak dichter bij het vereiste aantal afgevaardigden om de presidentsnominatie bij de Republikeinen binnen te halen. Hij noemt zichzelf de "veronderstelde kandidaat" en wil nu ook zijn beleidsplannen als president voorstellen.

Het Amerikaanse buitenlandbeleid kwam als eerste aan bod. "Als president zal ik altijd de belangen van de Amerikanen en van de veiligheid van de Verenigde Staten vóór alles plaatsen", sprak Donald Trump tijdens een bijeenkomst in Washington. "America first -Amerika eerst-, dat wordt het motto."

Het grootste deel van zijn toespraak focuste op wat hij de zwakte, verwarring en chaos van Barack Obama's administratie noemt. Het buitenlandbeleid van de huidige president vindt hij "een complete en totale ramp". Trump beloofde "de roest van het buitenlandbeleid af te schrapen".

Opvallend was de manier waarop de koploper bij de Republikeinen zijn toespraak hield. Hij las zijn boodschap af van een autocue in een statige balzaal in Washington, op een voor Trump beheerste manier. Een poging om te tonen dat hij "presidentieel" kan zijn, voorbij de opruiende retoriek die hij tijdens zijn campagne al tentoonspreidde?

Later wil Trump nog andere toespraken geven over andere thema's.

Wat zegt Trump...

...over IS?

Trump heeft eerder al te kennen gegeven dat hij terreurgroep IS wil verzwakken door onder meer hun toegang tot olie af te snijden. Hij is ook een voorstander van waterboarding (een fel betwiste methode om gevangenen te ondervragen omdat ze aanleunt bij marteling, nvdr) en andere "sterke ondervragingsmethodes". Hij kwam daar in zijn toespraak niet op terug, maar herhaalde: "Als ik president word, zijn hun dagen geteld. Ik ga hen alleen niet vertellen hoe, ik ga hen niet vertellen wanneer."

De verspreiding van de radicale islam stoppen moet een zeer grote doelstelling zijn van de Verenigde Staten en van de wereld. Hij zegt daarvoor nauw te willen samenwerken met bondgenoten van Amerika in het Midden-Oosten.

...over de NAVO?

Trump wil nieuwe gesprekken aanknopen met de bondgenoten binnen de NAVO om de structuur van die organisatie aan te pakken. Hij wil ook het financiële plaatje herbekijken: "We hebben miljarden dollars uitgegeven en geïnvesteerd in ons leger om Europa en Azië te verdedigen. Onze bondgenoten betalen hun deel niet."

...over Rusland?

Met Rusland wil Trump gesprekken starten om gemeenschappelijke aanknopingspunten te vinden, bijvoorbeeld in de strijd tegen islamistisch extremisme. "Sommigen zeggen dat de Russen niet redelijk kunnen zijn. Ik wil dat wel eens uitzoeken."

...over China?

"China heeft respect voor wat en wie sterk is, en door hen economisch te laten profiteren van ons zoals ze nu doen, verliezen wij alle respect", vindt Trump. Hij wil de relaties met China herstellen, maar gaat niet dieper in op het hoe.

...over bondgenoten van de VS?

"De landen die wij verdedigen, moeten betalen voor de kostprijs daarvan. Als ze dat niet doen, moet de VS bereid zijn om die landen zichzelf maar te laten verdedigen. We hebben geen andere keuze."

...over militair ingrijpen in het buitenland?

Donald Trump wil slechts Amerikaanse soldaten naar buitenlandse conflicten sturen als een last resort, een laatste optie. "Ons doel is vrede en welvarendheid, geen oorlog en destructie." Een verschil in toon met het vroegere Republikeinse buitenlandbeleid.

Meest gelezen