Elk jaar 60 doden bij arbeidsongevallen op de weg

Elk jaar sterven 60 mensen bij een arbeidsongeval in het verkeer, de helft van alle dodelijke slachtoffers van arbeidsongevallen. Opvallend: 85 procent van de arbeidsongevallen in het verkeer gebeurt tijdens het pendelen, als we onderweg zijn naar of van het werk."Pendeltijd is géén verloren werktijd", waarschuwt het BIVV.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) bekeek de cijfers voor arbeidsongevallen tussen 2010 en 2014 en kwam tot de vaststelling dat 10 procent van alle arbeidsongevallen zich voordoen in het verkeer. Op zich geen opvallend hoog cijfer, maar de gevolgen zijn dikwijls veel zwaarder dan bij arbeidsongevallen op de werkvloer.

Elk jaar sterven gemiddeld 123 mensen bij een arbeidsongeval, van wie 60 in het verkeer, zowel automobilisten als fietsers. Met andere woorden, de helft van alle dodelijke slachtoffers van een arbeidsongeval valt op de baan. Ongeveer 1.900 mensen blijven arbeidsongeschikt door een verkeersongeval. Opvallend ook: bijna 85 procent van alle arbeidsongevallen in het verkeer gebeurt tijdens het pendelen, dus als we onderweg zijn naar of van het werk.

"Pendeltijd wordt al te vaak beschouwd als verloren werktijd waarin we moeten telefoneren, berichtjes sturen, e-mails checken... Allemaal zaken die werkgerelateerd zijn. We moeten beseffen dat dat niet zo is", zegt Karin Genou, directeur van het BIVV. "Autorijden is een actie die je volledige aandacht en concentratie vraagt."

Pendelen is dus geen verlenging van de werkdag. "Steeds meer werkgevers worden zich daar ook bewust van, beseffen dat veiligheid niet alleen belangrijk is op het werk, maar ook op de weg ernaartoe. De vraag naar programma's over verkeersveiligheid voor werknemers neemt toe. Vorig jaar gaf het BIVV 200 opleidingen in bedrijven."

Meest gelezen