Caroline Pauwels is nieuwe rector van de VUB

Caroline Pauwels volgt Paul de Knop op als rector van de Vrije Universiteit Brussel. Dat heeft de universiteit bekendgemaakt. Pauwels wordt de tweede vrouwelijke rector van de VUB.

In de verkiezing haalde Caroline Pauwels het van Viviane Jonckers. Ze kreeg de meeste stemmen van alle personeelsleden van de VUB. Het was de eerste keer dat niet alleen de professoren, maar ook de personeelsleden van de universiteit, de personeelsleden van het UZ Brussel en alle studenten met een diplomacontract mee konden bepalen wie rector wordt. Het mandaat van de nieuwe rector loopt tot 2020.

Caroline Pauwels is professor Communicatiewetenschappen en is al sinds 1989 verbonden aan de vakgroep Communicatiewetenschappen van de Brusselse Nederlandstalige universiteit. Sinds 2000 is Pauwels directeur van het onderzoekscentrum iMind-SMIT, een centrum dat onderzoek doet naar media en communicatie.

"Ik zie de universiteit als een collectief project in dienst van de maatschappij en vertrekkend vanuit humanistische waarden. De VUB verbindt. Onze campussen zijn slechts een startpunt, ons doel ligt erbuiten. Aan de VUB is de mens de maat van alle dingen. De VUB moet een slimme en stedelijke universiteit zijn", stelt een duidelijke Pauwels in een persbericht.

"Ik feliciteer haar met graagte"

De huidige rector Paul De Knop draagt in september de fakkel over aan Pauwels, en hij zegt dat hij er het volle vertrouwen in heeft. "Ik feliciteer haar met graagte", laat hij weten. "De Vrije Universiteit Brussel is een groot, vrijzinnig instituut waaraan ik mijn hele hart verpand heb. Het is een schitterende en gewichtige taak om aan zo'n grote en belangrijke instelling met zoveel geweldige onderzoekers, gedreven medewerkers en zoveel talentvolle studenten leiding te geven. Ik zie een mooie toekomst voor de VUB."

Pauwels is de elfde rector in lijn en pas de tweede vrouwelijke rector van de VUB. De eerste vrouwelijke rector aan de Brusselse onderwijsinstelling was historica Els Witte, van 1994 en 2000.

Meest gelezen