Helena (8) vindt Venusbeeldje uit 1e eeuw na Christus

Vanaf dit weekend is in Ieper een Venusbeeldje uit de 1e eeuw na Christus te bewonderen dat tijdens het project "Speuren naar Romeinen" gevonden werd door de 8-jarige Helena Hosten.

Zowel dit jaar als vorig jaar organiseerde Archeo 7 samen met verschillende diensten van de stad een educatief archeologisch project. Zo'n 1.000 leerlingen hielpen mee met het uitzeven van grond uit een Romeinse afvalkuil uit de 1e eeuw na Christus, opgegraven langs de Pilkemseweg in 2014. De kuil bevat de resten van een vermoedelijk plotseling door een brand verlaten nederzetting. De vondsten doen vermoeden dat het ging om rijke bewoners met handelscontacten met het Romeinse leger.

Een bronzen godenbeeldje van de Romeinse godin Venus werd gevonden door de 8-jarige Helena. Het beeldje, waarvan de sokkel ontbreekt, is waarschijnlijk afkomstig van een huisaltaar. Venus werd vereerd voor de vruchtbaarheid, de liefde en de schoonheid.

"Dit is een echte topvondst van Helena", zegt schepen Jef Verschoore. "Het beeldje geven we dan ook meteen een plaats in het nieuwe Huis van de Stad in de lakenhallen van Ieper." Het Huis van de Stad is de voorloper van het nieuwe stadsmuseum in Ieper, dat voorzien is voor 2018.

Meest gelezen