Nieuwe Nascatekening ontdekt in Peru

In de Nascawoestijn in Peru is een nieuwe zandtekening ontdekt vlak bij de wereldberoemde Nascalijnen. De afbeelding van een denkbeeldig dier dat zijn tong uitsteekt is ongeveer 30 meter lang en ruim 2.000 jaar oud, aldus de Japanse archeoloog die de afbeelding op het spoor kwam. Dat meldt National Geographic.
Een van de meest bekende Nascalijnen

De Peruaanse minister van Cultuur bevestigt de ontdekking. De nieuwe geoglief is aangetroffen vlak bij de Pampa de Majuelos, op ongeveer 12 kilometer van de Nascalijnen. Op dezelfde locatie werden in 2011 al twee nieuwe antropomorfe figuren teruggevonden, die elkaar leken te onthoofden.

Een groep Japanse en Peruaanse archeologen kwam de geoglief eind vorig jaar al op het spoor. De makers van de zandtekening hebben 2.000 tot 2.500 jaar geleden stenen gebruikt om een soort bas-reliëf te creëren, tot de afbeelding vervolledigd was. Het motief van de tekening is door erosie niet zo duidelijk zichtbaar. Volgens experts zie je in de tekening duidelijk een hoofd en tong aan de linkerkant, en een romp en ledematen aan de rechterkant.

Onderzoeksleider Masato Sakai ziet in deze afbeelding geen bestaand dier, maar een denkbeeldig wezen. "Als we rekening houden met een vroeger wandelpad tussen twee geogliefen in de richting van de ceremoniële site van Cahuachi, dan zijn de verschillende figuren mogelijk gelinkt aan een soort bedevaart", aldus Sakai.

De Nascalijnen in Peru zijn in 1994 door Unesco erkend als werelderfgoed en lokken jaarlijks duizenden toeristen. De gigantische mysterieuze zandmotieven van dieren en voorwerpen zijn een overblijfsel van de Nascabeschaving in het land. De site is enkel te bezichtigen vanuit kleine vliegtuigjes.

Het onderzoek naar de nieuwe Nascalijn staat op de Spaanse website van National Geographic. Onderzoeker Sakai is samen met zijn universitair team al 7 jaar bezig met zijn observaties. In juli vorig jaar kwam hij met zijn Japans-Peruaans team al eens 24 zandpatronen op het spoor.

Meest gelezen