Turtelboom neemt ontslag als Vlaams minister

Vlaams minister van Begroting en Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) neemt ontslag uit de Vlaamse regering. Op een persconferentie zei ze dat ze dat doet omdat het dossier van de groenestroomcertificaten -de zogenoemde Turteltaks - al te zeer op haar persoon is gespeeld.

Turtelboom was het zwaargewicht van de liberalen in de Vlaamse regering. Naast "vice" had ze de portefeuilles van Financiën, Begroting en Energie in handen.

De voorbije maanden kwam Turtelboom geregeld onder vuur met de energieheffing die door de oppositie al snel werd omgedoopt tot "Turteltaks". Dit dossier van de groenestroomcertificaten doet haar nu de das om. Ze benadrukte dat ze als Vlaams minister een enorme schuldenberg heeft geërfd. "Noch ik noch mijn partij hebben zich hier iets te verwijten", zei Turtelboom. "Het dossier is te gepersonaliseerd geraakt. In het belang van mijn partij geef ik de fakkel door."

Het moment van haar ontslag is geen toeval. Binnenkort wordt een beslissing genomen over de biomassacentrale in Gent. "Dat zal een impact hebben op de hoogte van de heffing", zei Turtelboom. Als liberaal politicus verbonden worden met een belasting: het blijft een ongemakkelijke combinatie. "Loslaten is niet het einde van de wereld. Het is het begin van iets nieuws", besloot ze haar korte persconferentie.

Turtelboom neemt nu haar Kamerzetel weer op, waardoor haar opvolger Frank Wilrycx uit de Kamer verdwijnt. "Spijtig, want ik deed het graag", reageert Wilrycx tegen Belga. "Maar het is natuurlijk nog veel spijtiger voor Annemie."

Zwaargewicht maar geen stemmenkanon

De 48-jarige Turtelboom is regentes en economiste van opleiding. Ze begon haar politieke loopbaan bij de toenmalige CVP, maar stapte in 2002 samen met onder meer Johan Van Hecke en Karel Pinxten over naar de Vlaamse liberalen. In 2003 werd ze Kamerlid, maar vier jaar later raakte ze vanop de vierde plaats niet verkozen voor de Senaat.

Desondanks werd ze minister van Asiel en Migratie in de regering-Leterme I. In die periode haalde ze vooral het nieuws omdat ze geregeld in aanvaring kwam met haar PS-collega Marie Arena, die als minister voor Maatschappelijke Integratie verantwoordelijk was voor de opvang van asielzoekers.

In de regering-Van Rompuy behield ze de post van Asiel en Migratie, tot ze in juli 2009 partijgenoot Guido De Padt opvolgde als minister van Binnenlandse Zaken. In de regering-Di Rupo verkaste Turtelboom naar Justitie. Ze kreeg geregeld kritiek van magistraten en advocaten, maar kon toch het gerechtelijk landschap hertekenen.

In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 verhuisde Annemie Turtelboom van Puurs naar Antwerpen, maar als lijsttrekster bleek ze niet bepaald een stemmenkanon en moest ze het als kandidaat-burgemeester afleggen tegen Bart De Wever (N-VA).

Na de verkiezingen van 2014 belandde ze in de Vlaamse regering van Geert Bourgeois, waarin ze het blauwe zwaargewicht werd. De posten van Financiën, Begroting en Energie bleken geen cadeau. Ze struikelde over het dossier van de forfaitaire energieheffing, die al gauw werd omgedoopt tot Turteltaks, een weinig benijdenswaardig etiket. Turtelboom probeerde de term nog te omarmen als een soort geuzennaam, maar slaagde niet in haar opzet. Vandaag blijkt het "over and out" voor "the lady in black".

Meest gelezen