"CurieuzeNeuzen" meet vanaf vandaag de Antwerpse luchtkwaliteit

In Antwerpen start vandaag het project "CurieuzeNeuzen". Op 2.000 plaatsen in en om de stad wordt een maand lang de luchtkwaliteit gemeten.

"CurieuzeNeuzen" is een initiatief van Ringland, de actiegroep die ijvert voor het overkappen van de Antwerpse ring, en krijgt de steun van de universiteiten van Antwerpen en Brussel. Het is het grootste wetenschappelijke experiment met burgerparticipatie in West-Europa.

Hoe gaat het in zijn werk? De mensen die zich hebben aangemeld om deel te nemen, hebben de voorbije week hun meetpakket afgehaald. Twee proefbuisjes die aan het raam bevestigd worden, meten de hoeveelheid stikstofdioxide en de afzetting van fijn stof. Dat zijn twee elementen die aanduiden hoe het verkeer de lucht vervuilt.

Meer informatie over het project en de locatie van de meetpunten vindt u op de website van Ringland.