22 maart betekende flinke klap voor Brussels Airlines

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft flink te lijden gehad door de zelfmoordaanslag van 22 maart op Brussels Airport. In maart vervoerde de maatschappij 455.599 passagiers, een daling van 19,1 procent in vergelijking met maart 2015 en de eerste passagiersdaling in meer dan 2,5 jaar.

Tot en met 21 maart noteerde Brussels Airlinesn - net zoals de voorbije maanden - een mooie passagierstoename: + 9,6 procent. De vooruitzichten voor eind maart waren veelbelovend, onder meer omdat de paasvakantie eraan zat te komen.

22 maart strooide roet in het eten. Omdat er door de aanslag geen vliegverkeer mogelijk was op Brussels Airport, moest Brussels Airlines noodgedwongen uitwijken naar de regionale luchthavens van Antwerpen en Luik, en voor wat betreft de intercontinentale vluchten naar Zürich en Frankfurt. Daarnaast bood de maatschappijen ook alternatieven aan, met andere luchtvaartmaatschappijen.

Tussen 22 en 31 maart vloog Brussels Airlines van en naar de alternatieve luchthavens 54.650 passagiers. Ter vergelijking: een jaar eerder vlogen er in dezelfde periode vanuit Brussels Airport 197.421 passagiers.

De luchtvaartmaatschappij vervoerde ook veel minder vracht in maart: 2.609 ton, een daling met 21 procent in vergelijking met maart 2015.

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om cijfers van lijnvluchten. De cijfers van de vakantievluchten en groepsreizen op vraag van reisorganisatoren zijn hier niet inbegrepen.