"Als inchecktijd niet beperkt wordt, zullen reizigers uitwijken naar andere luchthavens"

De huidige veiligheidsmaatregelen op Brussels Airport, die leiden tot lange wachtrijen, werken contraproductief. Dat zegt de beroepsvereniging van reisbureaus BTO. "De doelstelling moet zijn om op zeer korte termijn terug de check-in te kunnen doen binnen de 2 uur, zo niet zullen nog meer zakenreizigers afhaken en kiezen voor buitenlandse luchthavens", klinkt het in een persbericht.

BTO juicht de gedeeltelijke heropening van de vertrekhal van de luchthaven, veertig dagen na de aanslagen van 22 maart, toe. Maar dat reizigers nog altijd 3 uur voor het vertrek van hun vlucht naar de luchthaven moeten komen, is "een knelpunt", vindt de beroepsvereniging. "Dat zal vooral zakenreizigers (die zowat 40 procent van het totaal uitmaken) ervan weerhouden te vliegen, of zij zullen kiezen voor een andere luchthaven."

De reisbureaus vragen de regering om het veiligheidsplan te herbekijken, zodat een "normale" check-in mogelijk wordt. "Men moet een eerlijk compromis vinden tussen veiligheid en comfort van de reizigers", stelt BTO. "De duur van de files moet echt drastisch naar beneden."