"DE Studio" plant 2 cinemazalen voor Antwerpse jeugd

"DE Studio" plant twee cinemazalen voor de Antwerpse jeugd. De culturele jongerenorganisatie Villanella bouwt dankzij de financiële steun van de provincie Antwerpen sinds 2011 het voormalige complex van Studio Herman Teirlinck in de Antwerpse binnenstad om tot het multidisciplinaire kunstencentrum "DE Studio".

Onder meer de centrale theater- en concertzaal werd al aangepakt en studenten Multimedia en Communicatietechnologie van de Karel de Grotehogeschool kregen er een eigen stek voor praktische opdrachten. De komende jaren plant Villanella dus ook nog twee cinemazalen voor jeugdfilms en een lift voor rolstoelgebruikers, telkens met respect voor de historiciteit van het gebouw.

Het gebouw van "DE Studio" dateert al van de 18e eeuw en huisvestte onder meer een hotel en een bank voor het bekend werd als hoofdkwartier van acteursopleidingcentrum Studio Herman Teirlinck. Bij het stap voor stap opgaan van die opleiding in de huidige Artesis Plantijn Hogeschool werd het gebouw uiteindelijk verlaten en in 2011 aangekocht door de provincie. Die vond in het toen "rondzwervende" Villanella een partner om er nieuw leven in te blazen.

"We hebben toen al 1 miljoen euro geïnvesteerd voor dringende werkzaamheden en deze legislatuur hebben we nog eens 600.000 euro per jaar opzijgezet", zegt gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens (N-VA). "Naast een publiekswerking voor kinderen en jongeren biedt het gebouw ook ruimte voor creatieve ondernemers en studenten."

"DE Studio" stevent voor het culturele seizoen 2015-2016 af op een bezoekersaantal van ruim 65.000, een pak meer dan de vooropgestelde 40.000. "Met een hoofdzaal van amper 200 zitplaatsen is dat een enorm succes", zegt Villanella-directeur Marc Verstappen. "Onze volgende ambitie is om jongeren weer warm te maken voor het echte cinemagevoel. Het publiek gaat nu enkel nog naar de bioscoop voor grote blockbusters, terwijl er zoveel goede jeugdfilms zijn die nergens vertoond worden."