"Gezinnen met kinderen in Brussel vanaf vandaag op straat"

De noodopvangcentra in Brussel hebben vanochtend hun deuren gesloten. Er zijn nu nog 280 plaatsen waar mensen 's nachts terechtkunnen voor noodopvang. Maar dat is ruim onvoldoende, zegt het Platform Kinderen op de vlucht.

Een week geleden werd de officiële winteropvang voor zo'n 1.200 mensen beëindigd, al bleven twee centra nog een week langer open door het koude weer. Vanaf vandaag sluiten ook deze twee centra hun deuren. En dat treft minstens 50 kinderen en hun ouders, zegt het Platform Kinderen op de vlucht. "Deze gezinnen komen nu op straat terecht, zonder enig perspectief."

Om tegen de sluiting te protesteren, voert het Platform vanmorgen actie aan een van de centra. "De sluiting van de winteropvang treft veel kinderen zonder wettelijke verblijfsstatus", zegt Tine Vermeiren van het Platform. "Maar wij vinden dat kinderen nooit het slachtoffer mogen zijn van hun migratiestatuut of hun administratieve status. Er moet een structurele oplossing gezocht worden om de opvang en de begeleiding van deze gezinnen het hele jaar door te voorzien."

Centrum zit overvol

Er blijven wel 280 plaatsen beschikbaar waar mensen 's nacht terechtkunnen, maar daar zijn deze gezinnen niet mee gediend, klinkt het bij het Platform. "De plaatsen zijn vooral voorzien voor alleenstaande mannen en vrouwen. Er is wel nog een centrum voor gezinnen met kinderen, maar dat centrum zit overvol. Daar kunnen dus geen extra families meer bij."

Het Platform Kinderen op de vlucht is verontwaardigd over het feit dat de thuisloosheid van families zonder wettig verblijf ieder voorjaar opnieuw genormaliseerd wordt. "We zijn al een tijdje in gesprek met verschillende verantwoordelijke kabinetten, zowel op het niveau van het Brussels Gewest als het federaal niveau, maar tot nu toe hebben we nog geen concreet antwoord dat er verandering in komt", zegt Vermeiren.