"Hopelijk komende dagen meer duidelijkheid over Syrisch bestand"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hoopt dat er de komende uren of dagen meer duidelijkheid meer duidelijkheid zal komen over het redden van het vredesbestand in Syrië. Dat is de afgelopen week zowat aan flarden geschoten, vooral in de stad Aleppo. Kerry probeert in Genève met Rusland afspraken te maken zodat Moskou druk zou uitoefenen op het Syrische regime.

"Dit zijn belangrijke uren", zegt Kerry. "We rekenen op de medewerking van Rusland, en we kijken uit naar een positieve reactie van Damascus."

"Beide kanten, zowel de oppositie als het regime, hebben bijgedragen tot deze chaos. We zullen de komende uren intens samenwerken om het einde van de vijandigheden te bewerkstelligen", klonk het na afloop van zijn gesprek met de speciale VN-gezant Staffan de Mistura.

"Rusland en de Verenigde Staten zijn het eens geraakt over extra personeel dat dagelijks, vanuit Genève, zal werken aan een draagvlak voor het bestand", aldus Kerry.

Vooral in de noordelijke stad Aleppo lijkt het staakt-het-vuren in het gedrang. Daar zijn naar schatting 253 doden gevallen bij bombardementen door de Syrische luchtmacht. Daarbij zouden onder meer ook weer verwoestende vatenbommen zijn gebruikt. Rebellen zouden dan weer raketten hebben afgevuurd op posities van het leger in Aleppo.

Het akkoord over een staakt-het-vuren van eind februari lijkt alsmaar meer onder druk te komen. Momenteel lijkt veeleer sprake van een aantal regionale bestanden.

De VN-veiligheidsraad vraagt een algemeen bestand in heel Syrië én toegang voor humanitaire hulp. Ook dat wil Kerry proberen afdwingen.