"Verboden te fotograferen" nu ook in winkels

Winkeliers vragen hun klanten steeds vaker om geen foto's te nemen in de winkel. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn in een kledingwinkel, omdat verkopers vrezen dat klanten dan hetzelfde stuk online gaan opzoeken en bestellen. Sommige winkeliers hangen zelfs een speciale pictogram op, met daarop "verboden te fotograferen".

Volgens ondernemersorganisatie Unizo kunnen winkeliers zo ook klanten verliezen. "Het fotoverbod kan een omgekeerd effect hebben. Het niet fotograferen in een winkelzaak kan in deze tijden van sociale media een reden zijn voor consumenten om weer naar buiten te gaan. Mensen willen namelijk iets op sociale media posten of advies vragen aan een vriend of vriendin."

Een gelijkaardige reactie bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). "Aan de ene kant begrijpen we de handelaars, maar aan de andere kant vragen we ook aan de handelaars om twee keer na te denken vooraleer ze zo'n verbodsteken ophangen. Zo hebben we heel wat consumenten die foto's nemen om zo een tweede advies te vragen aan een vriendin of een partner."

Meest gelezen