Afvalophaaldienst test vuilniswagen met grijparm

In de Antwerpse stad Lier wordt een nieuwe soort vuilniswagen voorgesteld, een met een grijparm. Zo zou de chauffeur in de toekomst zelf het afval kunnen ophalen. Daardoor zijn er dus niet langer laders achteraan op de vrachtwagen nodig.

Maar de afvalophaaldienst wil ook nog andere zaken testen, zegt Marijke Herinckx van Ivarem. "In Nederland wordt het vaak gebruikt. Daar zien ze dat er ten eerste minder fysieke belasting is bij hun ophalers. Het is ook veiliger: de ophalers moeten de straat niet meer oversteken op drukke punten."

Er zou ook minder volk moeten worden ingezet. "Klassiek hebben we minstens twee mensen nodig: iemand die rijdt en iemand die de containers brengt en wegzet. Bij de nieuwe wagen kan dat mogelijk met één persoon."

De nieuwe manier van werken heeft voorlopig geen gevolgen voor het personeel. Ivarem gaat de wagen nu twee weken testen in de gemeenten Berlaar, Bonheide, Lier, Putte en Willebroek.

Meest gelezen