Bourgeois: "Dossier had niet op mijn tafel moeten komen"

Ex-minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) had al midden april het negatief advies over de biomassacentrale in handen, maar ze heeft dat laten liggen. Door haar ontslag eind vorige week kwam het dossier over de centrale terecht bij de voltallige Vlaamse regering, die vandaag uiteindelijk besliste om het project geen subsidies te geven. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is duidelijk niet opgezet met die gang van zaken, liet hij verstaan in "Het Journaal".

Het negatief advies van het Vlaams Energieagentschap over de biomassacentrale in Gent dateert van 14 april, maar dat is niet bij de regering gekomen. "Dat advies was me niet bekend. Het is naar aanleiding van het ontslag van mevrouw Turtelboom in de media gekomen. Ik heb het opgevraagd en dit weekend gekregen en bestudeerd", verklaart Bourgeois.

Blijkt dat Annemie Turtelboom het advies al in handen had, maar een paar weken heeft laten liggen. "Dat is een vaststelling", zegt haar opvolger Bart Tommelein daarover in "Terzake". Minister-president Bourgeois laat verstaan dat oud-minister Turtelboom dus eigenlijk een beslissing had kunnen nemen. "Als je zo'n advies hebt, en het dossier is volop in de aandacht, dan kan je niet doen alsof je het niet hebt. Het is de bevoegdheid van de minister die zelf een beslissing had kunnen nemen. Nu is het mijn verantwoordelijkheid geworden, terwijl het niet op mijn tafel had moeten komen."

Politiek journalist Ivan De Vadder noemt het "merkwaardig" dat het advies van de administratie over de centrale niet eerder gebruikt was door de bevoegde minister. "Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dat een rol heeft gespeeld in het ontslag van Annemie Turtelboom en de problemen binnen de partij."