Braziliaanse rechter laat Whatsapp 72 uur blokkeren

In Brazilië is de berichtendienst Whatsapp voor 72 uur geblokkeerd op bevel van de rechter. De aanleiding is een weigering van Whatsapp om gegevens over te dragen in verband met een drugsonderzoek. De berichtendienst is enorm populair in Brazilië.

De blokkering van Whatsapp is ingegaan om 19 uur onze tijd. De Braziliaanse telecomaanbieders hebben toegezegd om het bevel van de rechter uit te voeren. Als ze dat niet doen, riskeren ze een boete van zo'n 125.000 euro per dag.

In december vorig jaar was er een gelijkaardige zaak. Whatsapp bleef toen 12 uur lang geblokkeerd op bevel van de rechter omdat het weigerde gegevens over te dragen aan de overheid.

De helft van de 200 miljoen Brazilianen gebruikt Whatsapp om te communiceren. Als de berichtendienst ontoegankelijk is, heeft dat dus een grote impact.

Whatsapp, dat eigendom is van Facebook, betreurt de rechterlijke beslissing en zegt dat het gevraagd wordt om informatie te geven die het zelf niet heeft. Volgens het bedrijf zijn berichten op een dergelijke manier versleuteld dat niemand de berichten kan lezen, ook Whatsapp zelf niet.