Chaos op Brussels Airport: passagiers missen vlucht

Op de luchthaven van Zaventem is er chaos door de lange wachttijden bij het vertrek. Vanaf vandaag werkt Brussels Airport op 80 procent van de normale capaciteit, maar meer reizigers betekenen ook meer veiligheidscontroles. Daardoor lopen de wachttijden op tot meer dan drie uur, waardoor verschillende mensen hun vlucht missen.
BELGA

Sinds gisteren is een deel van de vertrekhal weer geopend, naast de tijdelijke vertrekhal die voorlopig nog open blijft. De incheckfaciliteiten van de verschillende maatschappijen zijn verdeeld over de twee ruimtes. In de heropende vertrekhal zijn 111 incheckbalies beschikbaar, terwijl er in de voorlopige vertrekhal nog eens 36 incheckbalies zijn.

De luchthaven kan dus in principe op een hogere capaciteit draaien, maar dat lukt voorlopig niet. Enkel de passagiers met een geldig ticket mogen de vertrekhal binnen en daarvoor worden ze eerst nog grondig gecontroleerd in twee tenten voor de vertrekhal. Door de veiligheidscontroles zijn nu lange wachttijden ontstaan, waardoor verschillende reizigers hun vlucht missen.

Veel ontevredenheid bij de reizigers

Veel passagiers zijn misnoegd over de situatie. "Het is niet goed geregeld", zegt een vakantieganger aan de luchthaven van Zaventem. "De eerste week na de aanslagen is het op deze manier misschien voldoende, maar nu zijn er toch wel andere manieren te bedenken voor een vlotte doorloop. Want zo is het pas gevaarlijk. Als iemand iets fout wil doen, dan is deze wachtrij daar wel een heel mooie plek voor."

Twee reizigers uit Erps-Kwerps moesten zich door de vertrekhal spoeden om hun vliegtuig te halen. "Wij zullen vermoedelijk onze vlucht missen, en vrezen dat dat voor veel mensen zal gelden", zeggen ze. Ook voormalig eerste minister Yves Leterme miste zijn vlucht na tweeënhalf uur aanschuiven. "Ik heb voor heter vuren gestaan", klonk het met een glimlachje. Over de pre-screening, zei hij: "Er zal gekeken moeten worden wat houdbaar is."

Beterschap de komende dagen

Brussels Airport had op voorhand problemen verwacht, maar de wachtrijen zijn toch iets langer dan verwacht. "Het is anderhalf uur aanschuiven voor de eerste controle, maar daarna moet je dus nog inchecken en door de handbagagecontrole", zegt Anke Fransen van Brussels Airport. "Normaal gezien duurt het ongeveer 3 uur, maar we evalueren in de komende uren en dagen of we dat reisadvies moeten bijstellen."

"De eerste dag van grote operationele wijzigingen is altijd moeilijker", reageert ook Nathalie Van Impe, woordvoerster van Brussels Airport. "We zullen de operaties evalueren en optimaliseren, en we vermoeden dat het de komende dagen zal verbeteren."

Overleg met politievakbonden

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) overlegt deze namiddag met de politievakbonden over de veiligheidsmaatregelen op de luchthaven. Dat overleg was eigenlijk voor dinsdag gepland, maar is nu vervroegd.

Gisteren zijn al zo'n 400 passagiers vertrokken vanuit de heropende vertrekhal. Het ging om vluchten naar Palma de Mallorca, Lissabon en Malaga. De luchthaven kan nu zo'n 20.000 tot 25.000 passagiers per dag aan. Het is de bedoeling om weer op normale capaciteit te draaien tegen het begin van de zomeruittocht, eind volgende maand.

BELGA

Meest gelezen