CIA herbeleeft dood van Bin Laden op Twitter

De CIA herbeleeft de dood van Osama bin Laden, vandaag exact vijf jaar geleden, op Twitter. De Amerikaanse geheime dienst verstuurde deze ochtend al verschillende berichten via de sociaalnetwerksite waarbij ze meer details lekt over het precieze verloop van de operatie.

Op 2 mei 2011 werd Osama bin Laden neergeschoten in zijn huis in Abbottabad, een stad vlak bij de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. De Amerikaanse troepen drongen het complex binnen en schoten de oprichter en de oud-leider van de terreurorganisatie Al Qaeda twee keer in het hoofd. Exact vijf jaar na datum brengt de Amerikaanse geheime dienst CIA meer details naar buiten over het precieze verloop van de operatie, en dit via de sociaalnetwerksite Twitter.

Zo werd het commando om Bin Laden te elimineren om precies 1 uur 25 genomen, tweet de CIA. Exact 29 minuten later stegen twee helikopters op om de opdracht uit te voeren en anderhalf uur later bereikten ze hun bestemming.

Om 3 uur 30 werd de beroemde foto genomen van president Obama in de zogenoemde "Situation room", waar hij de situatie op de voet volgde. Om iets voor 4 uur troffen de Amerikaanse militairen Osama bin Laden aan op de derde verdieping en enkele seconden later werd hij twee keer in het hoofd geraakt.

Na de inval werd het lichaam van de terrorist meegenomen naar Afghanistan, waar zijn identiteit bevestigd werd. Een paar uur na de inval maakte de Amerikaanse president Obama het nieuws wereldkundig.

Niet iedereen enthousiast

Het is de eerste keer dat de CIA gebruikmaakt van Twitter om details van geheime operaties te verspreiden. Hoewel sommige gebruikers de berichtenstroom wel kunnen appreciëren, regent het ook negatieve reacties. Verschillende Twittergebruikers lieten hun ongenoegen al blijken en noemden de actie "genant" en "ongehoord".

Meest gelezen