De Vadder: "Open VLD krijgt een koekje van eigen deeg"

"Open VLD krijgt een koekje van eigen deeg door N-VA en CD&V." Zo luidt de analyse van VRT-journalist Ivan De Vadder, over het feit dat de Vlaamse regering heeft beslist dat de biomassacentrale in Gent er niet komt. De regering heeft zo Bart Tommelein (Open VLD) in snelheid genomen, want hij legt pas over twee dagen de eed af als nieuwe minister van Energie.

De Vlaamse regering heeft vandaag heel snel een beslissing genomen in het dossier rond de biomassacentrale in Gent, in het vacuüm tussen het ontslag van Annemie Turtelboom en de eedaflegging van Bart Tommelein. De ministers namen elektronisch de beslissing om het bedrijf achter de biomassacentrale geen subsidies toe te kennen.

"De bevoegdheid is overgenomen door de regering in zijn voltalligheid. Dat is heel merkwaardig. Het is hard tegen onzacht", analyseert De Vadder. Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten kondigde afgelopen weekend al aan dat de centrale er voor haar partij niet kan komen. "De discussie is door Rutten op scherp gezet. En Open VLD krijgt nu een koekje van eigen deeg geserveerd door de N-VA en CD&V in de Vlaamse regering."

De Vlaamse liberalen zijn eigenlijk niet nodig om een meerderheid te hebben in de Vlaamse regering, CD&V en N-VA zouden zonder de Open VLD verder kunnen. "Open VLD is een overbodige partij en probeert al een tijd meer te wegen in deze regering. Misschien heeft de partij net boven haar gewicht gebokst en krijgt nu de tegenreactie van de andere regeringspartners", zegt Ivan De Vadder.

"Dit is geen aantrekkelijk begin voor een nieuwe minister om daarin terecht te komen. Er zullen nog hevige discussies volgen", besluit De Vadder.