Lichaam "beste klimmer ter wereld" na 16 jaar teruggevonden

Op een berg in Tibet is het lichaam teruggevonden van Alex Lowe, die "de beste klimmer van zijn generatie" wordt genoemd. Lowe verdween 16 jaar geleden onder een lawine. Zijn weduwe heeft het nieuws bekendgemaakt.

De Amerikaan Alex Lowe was samen met enkele andere bergbeklimmers onderweg naar de top van de Shishapangma, een berg in Tibet. Ze waren op 5.800 meter hoogte routes aan het verkennen toen het noodlot toesloeg. Lowe en cameraman David Bridges werden gegrepen door een pak sneeuw die 1.800 meter boven hen losgeraakte en met een enorme snelheid naar beneden raasde.

Van de lichamen van Lowe en Bridges was jarenlang geen spoor, tot ze eerder deze week gevonden werden in een gesmolten gletsjer. Twee bergbeklimmers deden de ontdekking. "Door de beschrijving van de kledij en de uitrusting zijn we zeker dat het om Lowe en Bridges gaat", zegt zijn weduwe. "Alex en David werden gevangen in het ijs en lijken wel bevroren in de tijd. Zestien jaar later zijn ze eindelijk gevonden en daar zijn we enorm dankbaar voor."

De weduwe van Lowe trouwde na de verdwijning van haar man met zijn vriend Anker. Hij was op het moment van het ongeval ook aanwezig op de berg en zag zijn vriend onder een pak sneeuw verdwijnen. Zelf bleef hij ongedeerd.

Longen met benen

David Lowe werd gezien als een van de beste klimmers van zijn generatie. Hij kreeg zelfs de bijnaam "longen met benen" vanwege zijn bijzonder uithoudingsvermogen en zijn kracht. Hij was 40 jaar op het moment van zijn verdwijning.

Levensverhaal van mister Invicible