Mysterie opgelost: dit is de uitvinder van de Bitcoin

Een Australische computerwetenschapper, Craig Wright, heeft bevestigd dat hij de uitvinder is van de digitale munt Bitcoin. Daarmee komt een einde aan jaren van gespeculeer over de ware identiteit van de vader van de Bitcoin.

Wright deed de bekentenis aan onder meer de BBC, en staafde dit met codeersleutels die moeten bewijzen dat hij de programmeur achter de digitale munt is. Ook verschillende leden van de Bitcoin-gemeenschap en mensen uit het ontwikkelteam bevestigen dat Wright achter de uitvinding zit.

Bitcoin werd voor het eerst gelanceerd in 2008 door een programmeur met het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Al die tijd bleef de ware identiteit van de uitvinder geheim, ondanks verschillende pogingen van de media om zijn echte naam te achterhalen.

Toch komt de bekentenis niet helemaal onverwacht. Eind 2015 waren er al geruchten dat de Australiër achter het pseudoniem zat. Even werd ook de 64-jarige Japanse Amerikaan Dorian Nakamoto aangewezen als de uitvinder van de Bitcoin, maar hij ontkende er ook maar iets mee te maken te hebben.

Wat is een Bitcoin weer?