Taxshift aan de basis van versnelde inflatie

De taxshift ligt aan de basis van de versnelde inflatie in de eerste drie maanden van het jaar. Dat bevestigt een onderzoek door het Prijzenobservatorium. Vooral de hogere accijnzen leiden tot hogere prijzen.

De totale inflatie over de eerste drie maanden van 2016 bedroeg 1,5 procent, tegenover 1,3 procent in het voorgaande kwartaal. De versnelling tegenover de laatste drie maanden van 2015 is vooral het gevolg van stijgende prijzen voor bewerkte levensmiddelen (+3,8 procent). Vooral de accijnsverhoging op alcohol en de suikertaks - twee maatregelen uit de taxshift - speelden hier een rol.

Terwijl door de dalende olieprijs motorbrandstoffen en stookolie fors goedkoper werden, werd elektriciteit duurder (+29,4 procent tegenover vorig jaar). De redenen zijn bekend: de hogere btw (beslist in het kader van de taxshift), hogere distributienettarieven en de Turteltaks.

Het Prijzenobservatorium wijst ook nog op de prijsstijging van auto's als gevolg van de stijgende belasting op de inverkeersstelling en de overgang naar de E6-emissienorm.