Tientallen doden bij aanslag op sjiitische pelgrims in Bagdad

In en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn drie bommen ontploft. Daarbij kwamen zeker 18 mensen om het leven. De zwaarste explosie gebeurde tijdens een religieuze optocht van sjiitische pelgrims.

Een bomauto maakte minstens 18 dodelijke slachtoffers in het zuidwesten van Bagdad. Het gaat om sjiitische pelgrims die de dood van een imam kwamen herdenken. De moordaanslag is op het internet opgeëist door de soennitische terreurgroep IS.

Tienduizenden sjiieten zijn deze week in Bagdad om het graf te bezoeken van imam Moussa al-Kadhim, die stierf in het jaar 799 na Christus. De meeste pelgrims komen te voet. Uit voorzorg hadden de veiligheidsdiensten de belangrijkste wegen afgezet. Maar dat heeft het geweld niet kunnen stoppen.

Het voorbije weekend waren er ook al twee aanslagen met bomauto's in de stad Samawah. Ook die zijn opgeëist door IS.