Unieke tekening van Rubens geveild voor 670.000 euro

De unieke penseeltekening van Pieter Paul Rubens die vanavond geveild werd in Antwerpen, heeft 670.000 euro opgebracht. Het werk werd pas onlangs ontdekt door veilingmeester Peter Bernaerts in een Antwerpse privécollectie. Hij heeft het nu ook zelf geveild. De richtprijs vooraf was 300.000 à 500.000 euro. De identiteit van de koper is niet bekend.

De dubbelzijdige pen- en penseeltekening beeldt een ruiter met tulband te paard af. Het werk draagt schijnbaar de handtekening van Rubens' haast even beroemde leerling Anthony Van Dyck, maar onder meer het watermerk van het papier, de aard van het bruin dat gebruikt werd en het onderwerp deden vermoeden dat het toch om een werk van Rubens zelf gaat. Internationale experts bevestigden de voorbije maanden unaniem dat vermoeden.

Volgens het veilinghuis gaat het om de belangrijkste vondst van een Rubens in de voorbije tien jaar, vooral omdat de experimentele werkwijze ervan nagenoeg uniek is binnen het oeuvre van de barokschilder. Er zijn ruim 500 tekeningen van Rubens bekend, maar uniek aan dit stuk is dat de meester met penseel en inkt op papier tekende, bovendien zonder ondertekening in kalk of houtskool.

Veilingmeester Bernaerts is blij met de opbrengst. "Ik ben heel tevreden dat de tekening het dubbele gehaald heeft van de schatting. Had ik dat verwacht? Misschien eerlijk gezegd wel, zonder valse pretentie. De mooie stukken blijven overeind in deze onduidelijkere tijden. En als het echt top is, ja, dan vliegt het."

Beschermd door Topstukkendecreet

De Vlaamse overheid moet wel nog haar toestemming verlenen indien de tekening naar het buitenland zou verhuizen, of ze zelf overkopen. Het werk werd naar aanleiding van de veiling immers officieel opgenomen als Vlaams Topstuk.

De beschermingsmaatregel van het Vlaamse Topstukkendecreet betekent concreet dat de tekening niet naar het buitenland kan zonder toestemming van de Vlaamse overheid. Als de koper een buitenlander zou blijken en de toestemming niet gegeven wordt, heeft de nieuwe eigenaar wel het recht om de tekening te laten overkopen aan een prijs die, op basis van de hamerprijs, door drie deskundigen zal worden bepaald én aan de internationale marktwaarde.

Peter Bernaerts toont de tekening in "Van Gils en gasten":