Venezolaanse president roept op tot "vreedzame rebellie" als hij wordt afgezet

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft zijn aanhangers opgeroepen tot "rebellie", maar wel op een "vreedzame" manier, als na het referendum dat door de oppositie wordt georganiseerd blijkt dat hij wordt afgezet. Dat heeft hij verklaard voor duizenden manifestanten die op straat kwamen naar aanleiding van de Dag van de Arbeid.

"Als de oligarchie op een dag iets tegen mij zou doen en erin zou slagen om het paleis over te nemen, op de ene of andere manier, dan roep ik jullie op te rebelleren en een algemene staking uit te roepen, om te winnen tegen de oligarchie", zei hij. De socialist pleitte voor "een volksopstand met de Grondwet in de hand".

De oppositie heeft gisteren bevestigd dat ze de nodige 2,5 miljoen handtekeningen heeft verzameld om een referendum te kunnen organiseren over de afzetting van de president. Ze hoopt de volksraadpleging vanaf eind november te organiseren, zelfs al zijn er nog veel institutionele hindernissen die moeten worden overwonnen.

Sociale onrust in het land

Dergelijk referendum werd nog maar één keer gebruikt in de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land, tegen de voormalige president Hugo Chavez (1999-2013) in 2004. Dat draaide toen uit op een mislukking.

Het referendum tegen Maduro maakt wel meer kans om in het voordeel van de oppositie uit te draaien, aangezien er meer sociale onrust is in het land. Het land lijdt onder de dalende olieprijzen en is verwikkeld in een diepe politieke crisis sinds de overwinning van de oppositie bij de vorige parlementsverkiezingen. De afgelopen dagen vonden in Maracaibo, de op een na grootste stad in Venezuela, rellen en plunderingen plaats.

"Het referendum is een optie, geen verplichting", aldus Maduro nog. "De enige verplichting, is de presidentsverkiezing en die zal plaatsvinden in december 2018", aldus Maduro. Volgens een recente peiling vraagt 68 procent van de bevolking echter zijn vertrek.