Vlaamse regering hakt knoop door: Gentse biomassacentrale komt er niet

De biomassacentrale in Gent komt er niet. De Vlaamse regering heeft beslist om het bedrijf achter het project geen subsidies toe te kennen. Heel opvallend is dat de regering de beslissing heeft genomen nog voor de toekomstige minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) de eed heeft afgelegd.

De Vlaamse regering heeft de knoop over de biomassacentrale in Gent in de late namiddag doorgehakt. Er komen geen subsidies, en zonder subsidies is de centrale niet leefbaar. De regering volgt daarmee het negatief advies van de administratie.

"Alles wees erop dat het formeel niet in orde was. Als er geen duidelijkheid is over de afkomst van de grondstoffen, dan neem je beter geen risico", licht toekomstig Vlaams minister van Energie Bart Tommelein de beslissing van zijn collega's in de Vlaamse regering toe. "De elementen in het advies van de administratie waren duidelijk. Mijn collega's nemen de beslissing die ik had willen nemen. Ik kan daarover zeuren, maar de beslissing is juist."

Tommelein legt de eed als minister woensdag pas af. De Vlaamse regering heeft hem wat dat betreft in snelheid genomen. In "Het Journaal" lichtte Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) toe waarom het zo snel moest gebeuren. "Het negatieve advies van het Vlaams Energieagentschap dateert al van 14 april, maar ik heb het pas dit weekend gekregen en dan vastgesteld dat het advies zwaar negatief is. Daarmee geconfronteerd, vind ik dat we niet konden wachten." Bourgeois beklemtoont dat de beslissing collegiaal genomen is met de partners van alle meerderheidspartijen. "Iedereen is akkoord gegaan om vast te stellen dat het dossier onontvankelijk is."

De CEO van Bee Power, Michaël Corten, heeft voorlopig nog niet gereageerd op de beslissing van de Vlaamse regering.

"Drôle de guerre"

Met de beslissing van de regering komt een einde aan een "drôle de guerre" die al de hele dag woedt over de biomassacentrale.

Zo sprak de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) zich vanmiddag niet meer uit over het project dat zijn stad altijd verdedigd heeft. De Gentse havenschepen Mathias De Clercq (Open VLD) somde eerst nog de voordelen van de eventuele komst van de biomassacentrale op, maar verduidelijkte na de middag dat de centrale er niet zal komen als ze niet duurzaam is.

Het bedrijf Bee Power zelf gooide een van zijn leveranciers buiten, wegens mogelijke maffiabanden.

Bijna-minister Tommelein zelf sprak zich eerst niet uit, later zei hij dat hij alternatieven klaar heeft en nog wat later liet hij weten dat de centrale er niet kan komen wat hem betreft. Maar de Vlaamse regering heeft dus niet op de eedaflegging van Tommelein als bevoegd minister gewacht.