Voorzitter Brussels Airport: "Verdomme. Schaf dwaze systeem van precheck-in af"

"Verdomme... Schaf dat af... Schaf dat af..." Aan het woord is Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport. Hij haalt op Facebook uit naar de strenge veiligheidsmaatregelen tijdens de check-in op de luchthaven van Zaventem. De politievakbonden blijven voorlopig vasthouden aan het systeem, maar hopen morgen wel tot een oplossing te komen.

"Verdomme....40 dagen dag en nacht werken aan een heropening van de luchthaven en enkele afgevaardigden van de politie vakbonden houden vast aan dat dwaze pre check-in systeem. Schaf dat af....schaf dat af.....we schieten onszelf in de voet en maken ons belachelijk in het buitenland....." Zo klinkt het letterlijk op de persoonlijke Facebookpagina van Marc Descheemaecker (zie onderaan).

En opmerkelijke uitlating van de voorzitter van Brussels Airport. "Het is een zuiver persoonlijke en emotionele reactie op alle vragen, beledigingen en smeekbedes die ik te horen heb gekregen", verklaart Descheemaecker aan onze redactie. "Mensen zeggen dat we incompetent zijn. Dat dit nergens anders ter wereld gebeurt. Wel, wij willen dit systeem ook niet."

Descheemaecker wil naar eigen zeggen op relatief korte termijn een oplossing die voor iedereen haalbaar is. "Anders gaan we de luchthaven kapot maken."

Woensdag een oplossing?

Het huidige check-insysteem op de luchthaven van Zaventem is er na de aanslagen van 22 maart gekomen op vraag van de luchthavenpolitie. Maar de gevolgen van de strengere veiligheidsmaatregelen zijn niet min: de wachtrijen zijn ellenlang. De gedeeltelijke heropening van de vertrekhal vandaag verliep chaotisch, mensen misten hun vlucht.

Uit verschillende hoeken komt er heel wat kritiek. Maar het ziet ernaar uit dat er morgen opnieuw wachtrijen zullen staan, want na overleg tussen de politievakbonden en Binnenlandse Zaken vanmiddag, is er nog geen akkoord over een versoepeling van de controles uit de bus gevallen.

Carlo Medo van politiebond NSPV hoopt dat er morgen wél een oplossing kan komen. "De situatie zoals vandaag kan uiteraard niet. Wij moeten ervoor zorgen dat het op een veilige manier gebeurt en op een meer gerichte manier controleren. Die wachtrijen moeten we kunnen uitsluiten."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) maakt zich van zijn kant sterk dat de oplossing overmorgen al in werking zal treden.

"Terugkeer naar situatie van voor 22 maart niet aan de orde"

Waaruit de mogelijke oplossing woensdag zou bestaan, is niet duidelijk. Het aantal rijen vermeerderen aan de veiligheidsscreening buiten het gebouw - momenteel zijn er zes rijen beschikbaar voor de vertrekhal - zou een van de opties zijn. Een meer gerichte controle van bepaalde profielen is een van de andere mogelijkheden, klinkt het in de Wetstraat. Al ging daar, gezien de gevoeligheid van het thema, voorlopig niemand dieper op in.

Maar een terugkeer naar de situatie van voor de aanslagen op 22 maart is helemaal niet aan de orde. "Er moet een voldoende hoog beveiligingsniveau gegarandeerd worden in de vertrekhal van de luchthaven", zegt de woordvoerder van minister Jambon, Olivier Van Raemdonck. Ook al geeft de woordvoerder aan dat dit een heel moeilijke puzzel is om te leggen, woensdag zou er toch al een nieuw systeem in werking moeten treden. "Het is belangrijk dat we een normaal leven kunnen leiden. De huidige situatie is niet haalbaar en niet veilig", aldus Van Raemdonck.

In "De Afspraak" gaf Marc Descheemaecker meer uitleg bij zijn visie op de situatie op Brussels Airport. Daar zei hij onder meer dat de oplossing erin zou kunnen bestaan dat niet iedereen gescreend wordt, maar alleen bepaalde passagiers. Wie dan wel, zal een soort "profiling" moeten uitmaken.