10-jarige vindt fout in Instagram en krijgt 10.000 dollar van Facebook

Een 10-jarig jongetje uit Finland heeft 10.000 dollar (8.690 euro) gekregen van Facebook omdat hij een beveiligingsfout had gevonden in Instagram. Hij is de jongste persoon ooit die een dergelijke premie heeft ontvangen.
ImageGlobe

De 10-jarige Jani (zijn familienaam is om privacyredenen niet bekendgemaakt) ontdekte een fout in de beveiliging waardoor hij alles kon verwijderen wat gebruikers van Instagram op het sociale netwerk schreven.

Hij meldde zijn vondst aan Facebook, de eigenaar van Instagram, via e-mail en kon zijn claim bewijzen door een reactie te verwijderen op een speciale testpagina van Instagram. De fout werd opgelost eind februari. In maart kreeg Jani zijn beloning van 10.000 dollar.

Facebook betaalt geregeld premies aan mensen die een beveiligingsprobleem aan het licht brengen. Het heeft daar een speciaal programma voor, het "bug bounty program". De grootte van het veiligheidsrisico bepaalt de grootte van de premie. In 2015 werd in totaal 936.000 dollar uitbetaald aan 210 onderzoekers. De jongste ontvanger tot nog toe was 13 jaar oud.

Nieuwe fiets

De 10-jarige Jani is al twee jaar bezig met programmeren, zo vertelde zijn vader aan de Finse krant Iltalehti, die het nieuws uitbracht. Hij heeft een tweelingbroer die dezelfde interesse heeft. Beide jongens bouwden hun vaardigheden uit dankzij instructievideo's op YouTube. Volgens hun vader vonden ze al eerder beveiligingsfouten in websites, maar is het de eerste keer dat ze er geld voor krijgen.

Wat doet een 10-jarige met al dat geld? Jani is van plan om een nieuwe fiets te kopen, een voetbaluitrusting en nieuwe computers voor hemzelf en zijn broer. Later hoopt hij een job te vinden in de wereld van de internetbeveiliging.

Meest gelezen