"Biomassa is wél een duurzame technologie"

Biomassacentrales leveren wel duurzame energie als ze alleen houtafval verbranden en ze zijn overigens een noodzakelijke aanvulling bij zonne- en windenergie. Dat zegt Ben Segers van de sector van de biomassa-energie.

De discussie over de biomassacentrales duurt voort nu de Vlaamse regering beslist heeft dat de centrale in Gent er niet komt. Verschillende milieuorganisaties juichen de beslissing toe omdat bio-energie volgens hen niet duurzaam is, maar de sector van de biomassa is het daar vanzelfsprekend niet mee eens.

Ben Segers van het bio-energieplatform erkent dat zonne- en windenergie de meest duurzame technologieën zijn, "maar de zon schijnt niet altijd en de wind blaast niet altijd. We moeten ook op die momenten energievoorzieningen hebben, want we gaan toch niet zomaar stoppen met onze wasmachines te laten draaien? Wat gaan we dan doen om deze wisselvalligheid op te vangen?"

Niet al de energie kan dus uit zon en wind komen, zegt Segers, en kiezen voor bio-energie is zeker niet de slechtste keuze. "Biomassa is evenzeer een duurzame technologie. Want wist je dat ongeveer de helft van een boom maar gebruikt wordt voor materiaaltoepassingen, en dat het hout dat naast onze wegen ligt ook CO2 uitstoot? Met biomassa zetten we een belangrijke stap naar een veel duurzamere samenleving."