"Centrale Langerlo moet gewoon openblijven"

"Voor ons is het simpel. De ombouw van de centrale moet gewoon zoals gepland plaatsvinden om de jobs veilig te stellen." Dat zeggen de vakbonden van de energiecentrale in Langerlo, die "met verbazing vaststellen dat er politici zijn die jobs geen prioriteit vinden".

Roger Peeters van het ACV windt er geen doekjes om: "Wat er allemaal gezegd wordt, is van geen tel. De centrale moet openblijven, zodat de meer dan 100 mensen die er vandaag hun brood verdienen, aan de slag kunnen blijven. De ombouw van Langerlo naar een biomassacentrale moet dus gewoon doorgezet worden. We hopen dat er snel investeerders worden gevonden en de plannen tot uitvoering worden gebracht."

Met een ander scenario wil de vakbond geen rekening houden. "Mocht de Vlaamse regering ervoor kiezen om contractbreuk te plegen, zullen de schadevergoeding en de alternatieven om de milieudoelstellingen te halen, minstens evenveel kosten. Een goedkopere oplossing is er dus niet. Laten we dus maar bij het originele plan blijven."

De Genkse burgemeester Wim Dries is geen rechtstreekse betrokken partij. "Het is een zaak tussen de Vlaamse regering en de aandeelhouders van Langerlo. Wat ons betreft wachten we de uitkomst af van de zoektocht naar investeerders."

De werkgeversorganisaties wensten niet te reageren. Zij zitten tussen hamer en aambeeld. Enerzijds pleiten zij voor rechtszekerheid voor investeerders en het behoud van jobs, maar anderzijds beseffen zij dat het afstel van de ombouw de energiefactuur voor bedrijven kan verlagen.