"Ik vind het niet erg om gelijk te krijgen, de juiste beslissing is genomen"

Ze denkt er soms het hare van, maar veel meer wil Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten niet kwijt over de beslissing die de Vlaamse regering nam rond de biomassacentrale in Gent en dat nog voor haar partijgenoot Bart Tommelein de eed kon afleggen als minister van Energie. "Het belangrijkste is dat de juiste beslissing is genomen."

De communicatie de afgelopen dagen rond de subsidiëring van de biomassacentrale in Gent kan op z'n minst opmerkelijk worden genoemd. Afgelopen vrijdag dient minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) haar ontslag in, naar eigen zeggen omdat het dossier rond de energieheffing "te gepersonaliseerd" is geworden, een verwijzing naar de zogenoemde Turteltaks die de minister invoerde om de schuldenberg van de subsidies uit het verleden weg te werken.

In het weekend zet voorzitter Rutten de mening van de partij op scherp. "Miljardensubsidies voor biomassacentrales vinden wij geen goed idee", klonk de duidelijke boodschap, waarmee iedereen wist dat de centrale in Gent er voor haar duidelijk niet moet komen.

Nog voor opvolger Bart Tommelein de eed kan afleggen als nieuwe minister van Energie, kwam de Vlaamse regering gisterenavond plots uit het niets met een beslissing. Het dossier was - nu er even "geen" minister van Energie is - op de tafel van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) beland, die dan maar samen met de andere ministers de knoop doorhakte.

Veel analisten zien hierin een duidelijke boodschap: de CD&V en de N-VA willen duidelijk maken dat Open VLD niet nodig is in de regering, Open VLD krijgt een koekje van eigen deeg en Rutten is in snelheid gepakt, klinkt het.

"Het is een goede beslissing. De regering heeft de lijn van de Open VLD gevolgd. Ik vind het niet zo erg om gelijk te krijgen", benadrukt voorzitter Rutten in "De ochtend" op Radio 1. "Als je ziet wat er gebeurt, denk ik daar soms het mijne van. Maar het belangrijkste is dat de juiste beslissing is genomen. In dit dossier zitten de drie partijen op dezelfde lijn. De Vlaamse regering kan duidelijk snel en daadkrachtig beslissen. Ik zou willen dat we wat meer van die beslissingen krijgen."

Tommelein legt pas morgen de eed af als nieuwe minister van Energie. "Hij vertrekt meteen met een goede beslissing. Dat geeft ruimte om een echte energievisie uit te tekenen. Hij zal daarbij overleggen met de collega's."

Biomassacentrale in Langerlo?

Rutten herhaalt tijdens het gesprek ook nog eens dat haar visie voor alle biomassacentrales geldt, dus ook voor de geplande in Langerlo in Genk. Als die subsidies ook kunnen worden teruggeschroefd, wordt er volgens haar in totaal 4,4 miljard euro bespaard. "Het is logisch dat de energieheffing op termijn dan ook naar beneden zou gaan voor de mensen."

"We moeten slimme en juiste maatregelen nemen", zegt ze. "De technologie gaat enorm snel en op vijf jaar verandert er heel veel. Het is dan niet slim om geldstromen vast te zetten voor vijftien jaar."