"Je kan geen geld ophalen bij mensen voor centrale die nu is geschrapt"

Oppositiepartij Groen is zeer tevreden met de beslissing van de Vlaamse regering om geen subsidies te geven aan de geplande biomassacentrale in Gent. "Nu moet ook het dossier van de Turteltaks weer op tafel komen. Je kan geen geld ophalen bij mensen voor een centrale die nu is geschrapt", zegt fractieleider in het Vlaams Parlement Björn Rzoska.

Na een weekend vol verschillende meningen kwam de Vlaamse regering gisterennamiddag met een beslissing: er komen geen subsidies voor de biomassacentrale in Gent.

Oppositiepartij Groen is tevreden, maar benadrukt tegelijkertijd dat hiermee niet alles is opgelost. Zo vraagt de partij nu ook om de subsidies van die andere geplande biomassacentrale - die in Genk - te herbekijken. "Ik denk dat daar ook 2 miljard euro kan worden gehaald, zodat de Turteltaks (de Vlaamse energieheffing, nvdr.) kan worden herbekeken", zegt Rzoska in "De ochtend" op Radio 1.

De fractieleider is duidelijk: de bewuste taks - die de put van de subsidiëring van zonnepanelen uit het verleden moet vullen - moet niet worden verlaagd, maar moet worden afgeschaft. "Je kan als overheid toch moeilijk het geld gaan halen bij de gezinnen en kleine bedrijven terwijl je zelf het probleem bent omdat je een subsidiemechanisme op poten hebt gezegd dat tot tot deze ontsporing heeft geleid", klinkt het.

Hoe dan ook moeten tegen 2020 wel de klimaatdoelstellingen worden gehaald, waar ook Vlaanderen zijn steentje aan moet bijdragen. Hoewel de oppositiepartij benadrukt dat de overheid zelf moet blijven investeren, kijkt ze ook naar investeringen van burgers. "Als je weet dat bij ons 277 miljard euro slapend op spaarboekjes staat, kan een inspirerende Vlaamse regering wel geld ophalen bij burgers. Mensen beseffen echt wel dat het 5 over 12 is. Ze zijn ermee bezig."