"Staat moet behandeling gedetineerden Nijvel en Ittre verbeteren"

De staat moet de behandeling van de gedetineerden in de gevangenissen van Nijvel en Ittre gevoelig verbeteren. Als dat niet gebeurt, moet de overheid een dwangsom betalen van 10.000 euro per dag. Dat heeft de rechtbank van Nijvel beslist. Sinds een week staken de cipiers, waardoor de gedetineerden geen bezoek meer krijgen, niet meer kunnen wandelen of douchen.
De gevangenis van Ittre (archieffoto).

Veertig gevangenen in de gevangenissen in Nijvel en Ittre hadden een kort geding aangespannen tegen de Belgische staat in de hoop hun gevangenisregime aan te passen.

De rechter heeft nu beslist dat de Belgische staat ervoor moet zorgen dat de gevangenen dagelijks drie maaltijden krijgen, waarvan één warme. Daarnaast moeten ze ook om de twee dagen kunnen douchen, telefoneren en tweemaal per week familie ontvangen.

Ook de advocaten moeten wekelijks tweemaal hun cliënt kunnen bezoeken. De leden van de commissie van toezicht op de gevangenissen van Ittre en Nijvel moeten eveneens tweemaal per week deze instellingen kunnen bezoeken.

Indien de overheid er binnen de 24 uur niet in slaagt om aan deze eisen te voldoen, dan moet de staat 10.000 euro betalen per inbreuk die wordt vastgesteld.

"Dit is een symbolisch belangrijke beslissing, die een minimale dienstverlening instelt in gevangenissen waar gestaakt wordt en die garandeert dat gedetineerden in aanvaardbare omstandigheden worden vastgehouden", zegt Marko Obradovic, de advocaat van twaalf van de veertig gedetineerden die het kort geding aangespannen hebben.

Toch werd niet op alle eisen van de gedetineerden ingegaan. Hun advocaten hadden onder andere nog een minimum aan fysieke oefening en een dagelijkse wandeling of een andere activiteit in de buitenlucht geëist.

Meest gelezen