"Tekening Rubens zal in ons land blijven"

Veilingmeester Peter Bernaerts heeft aangegeven dat de koper van een onlangs ontdekte tekening van Rubens geen buitenlander is. "Zijn identiteit wordt zo snel mogelijk vrijgegeven", aldus Bernaerts in "De ochtend" op Radio 1. De tekening werd eerst toegeschreven aan Anthony Van Dyck, maar na onderzoek kwamen experts tot de conclusie dat het een werk van Rubens is.

Een anonieme koper heeft maandagavond 670.000 euro geboden voor een unieke penseeltekening van Pieter Paul Rubens op een veiling bij veilinghuis Bernaerts in Antwerpen.

"De hamerprijs was 670.000 euro. Als je daar de commissie van 22 procent bijrekent, kom je uit op een verkoopprijs van ongeveer 800.000 euro. Dat is meer dan het dubbele van de geschatte waarde", zegt Peter Bernaerts van veilinghuis Bernaerts.

Er waren vier kandidaat-kopers die vooraf een bankgarantie hadden neergelegd bij het veilinghuis. "Er was interesse uit binnen- en buitenland. De nieuwe eigenaar van de tekening wenst voorlopig anoniem te blijven, maar het werk zal wellicht niet naar het buitenland verhuizen", aldus Bernaerts.

Bernaerts bevestigt in "De ochtend" dat de koper een Belg is. "Het lijkt wel een zaak van nationaal of regionaal belang, maar meer informatie over de koper kan ik voorlopig niet geven. Ik probeer zo snel mogelijk de identiteit van de koper vrij te geven", besluit Bernaerts.

Veel interesse in oude kunst uit de Lage landen

Veilinghuis Bernaerts heeft maandagavond een vijftigtal kunstvoorwerpen en artefacten uit de zestiende en zeventiende eeuw geveild.

"Er is een stijgende interesse voor oude kunst uit de Lage Landen. In totaal heeft de veiling een omzet gedraaid van 1,3 miljoen euro. Dat is een groot succes. Een kokosnootbeker ging voor het viervoudige van de geschatte waarde onder de hamer, goed voor 80.000 euro", besluit Bernaerts.

Meest gelezen