"Wat zou Jezus hebben gedaan?"

Het leken vernederingen alom van eeuwige brompot Archie Bunker hoe hij zijn echtgenote Edith behandelde in een van de populairste tv-series van de jaren 70, "All in the family". Ook al was een lach nooit ver weg bij de tv-kijker, toch vroeg die zich tegelijkertijd af waarom Edith het gezeur en gejammer van haar echtgenoot, die nauwelijks zijn zetel uitkwam, maar bleef pikken. Scenarioschrijver Norman Lear, intussen 93, lichtte tegenover Oprah Winfrey nog een tipje van de sluier op.

Over Archie zei Lear: "Hij was er zo belabberd aan toe omdat hij niet om kon met de vooruitgang. Vooruitgang in de zin van bijvoorbeeld een zwarte familie die in zijn buurt kwam wonen. Hij had schrik voor wat de toekomst bracht. Dat werd perfect weergegeven door het openingslied van de serie: "Those were the days"."

"Archie Bunker was een angsthaas. Hij was daarbij een dwaas omdat hij zo weinig wist. Toch hield Edith veel van hem en daarvoor is een reden."

"Ons uitgangspunt daarbij was de vraag: "Wat zou Jezus doen?" En dan bedoelden we: de Jezus waarover we zoveel gelezen en gehoord hebben. De manier hoe mensen over hem praten, dat bedoelden we. Voor Edith was Archie zo’n verrukkelijk menselijk wezen. Ze hield van die man!"