Amerikaanse militair gedood door IS in Irak

In het noorden van Irak is een Amerikaanse militair gedood door de terreurgroep IS. De soldaat was adviseur van Koerdische peshmerga-strijders in de buurt van de stad Erbil, in Iraaks Koerdistan. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Ashton Carter, gezegd tijdens zijn bezoek aan de Duitse stad Stuttgart.
Iraakse troepen op training met Amerikaanse en Spaanse adviseurs (archief).

De soldaat, die deel uitmaakte van de coalitie tegen IS onder leiding van de Verenigde Staten, werd vanmorgen gedood door "vijandelijk vuur" in Iraaks Koerdistan. Dat zei de internationale coalitie in een verklaring, zonder daarbij de nationaliteit van de soldaat te vermelden.

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie ging het om een Amerikaanse soldaat. "Er zijn berichten dat een lid van de Amerikaanse troepen werd gedood in de buurt van Erbil", zei Carter. "Ik geloof dat de berichten waar zijn".

Het Pentagon bevestigde die berichten en gaf meer uitleg over de precieze omstandigheden. De militair werd gedood toen een stelling van peshmerga-troepen die hij aan het adviseren was, werd aangevallen door IS, zei de woordvoerder van het Pentagon. Hij voegde eraan toe dat het ging om een "Navy SEAL", een lid van een elite-eenheid die ingezet wordt bij gerichte acties met een hoog risico, en ook als militaire adviseurs van buitenlandse troepen.

Het was een speciale anti-terrorisme-eenheid van de Navy SEALs, het Team 6, die begin mei 2011 Osama Bin Laden uitschakelde in zijn huis in Abottabad in Pakistan.

4.000 Amerikaanse adviseurs

Er zijn bijna 4.000 Amerikaanse troepen in Irak gestationeerd in het kader van de coalitie. Ze adviseren en trainen Iraakse regeringstroepen en Koerdische peshmerga-strijders, maar nemen niet rechtstreeks deel aan de grondgevechten tegen IS.

Minister van Defensie Carter kondigde onlangs tijdens een bezoek aan de Iraakse hoofdstad Bagdad de inzet van 200 extra manschappen en gevechtshelikopters aan. Die moeten de Iraakse troepen ondersteunen bij de verovering van Mosul, de op een na grootste stad van het land.