Beluister "Burn the witch", de nieuwe single van Radiohead

Radiohead heeft een nieuwe single, "Burn the witch", op de wereld losgelaten. De jongste dagen bouwde de band de spanning op door online te "verdwijnen" en geheimzinnige boodschappen te sturen. Het nummer is de voorbode van een nieuw album, maar daarover zijn nog geen details bekend.

De clip van "Burn the witch" is een stopmotion-animatiefilmpje dat zich afspeelt in een Engels dorpje. Wat begint als een lieflijk tafereel, eindigt met de verbranding van een heks. Muzikaal ligt het in de lijn van eerder werk van Radiohead. Het lijkt er dus niet op dat de band een radicaal andere richting is ingeslagen.

De speculatie over een nieuw Radiohead-album is al sinds begin dit jaar aan de gang. In januari ontdekten fans dat de band in oktober 2015 een nieuw bedrijf Dawn Chorus LLP opgericht had. Ook in de aanloop naar de release van de albums "In rainbows" en "The king of limbs" -hun vorige album dat uitkwam in 2011- werden nieuwe bedrijfjes opgericht.

Afgelopen weekend kregen Britse fans dan een flyer in hun brievenbus met daarop de tekst: "Sing a song of sixpence that goes/Burn the witch/We know where you live". Meteen werd gespeculeerd over "Burn the witch" als titel van het nieuwe album. Of dat ook zo zal zijn, weten we nog niet, maar het is in elk geval dus wel de naam van de eerste single.

Band is opnieuw online actief

De voorbije dagen voerde de band rond Thom Yorke de spanning op door alle online-activiteiten te verwijderen: er stond niets meer op de website, Twitter, Facebook of Instagram. Vanmorgen kwam daar een einde aan en werd er op Instagram iets nieuws gepost: een kort animatiefilmpje van een vogel. Dat blijkt een fragment te zijn uit de clip van "Burn the witch", net als een tweede filmpje dat even later werd gepost.

De andere online-kanalen van Radiohead zijn intussen ook opnieuw actief. De band staat erom bekend de lancering van nieuwe muziek op een eigenzinnige manier aan te pakken.