Corsicaanse afscheidingsbeweging kondigt "demilitarisering" aan

De Corsicaanse afscheidingsbeweging "FLNC van 22 oktober", een splintergroep van het Corsicaans Nationaal Bevrijdingsfront (FLNC - Frontu di Liberazione Naziunale Corsu), heeft tijdens een persconferentie aangekondigd dat ze "een proces van demilitarisering" wil inleiden. Ze treedt daarbij in de voetsporen van het FLNC, dat twee jaar geleden al de gewapende strijd staakte.
Archieffoto van het FLNC

Het "FLNC van 22 oktober" haalt zijn naam bij de breuk met het FNLC op 22 oktober 2002. De organisatie gaf afgelopen nacht een persconferentie aan zes journalisten die in het midden van de nacht naar een onbekende plaats werden gebracht, waar een dertigtal gemaskerde, met machinegeweren en raketlanceerders gewapende militanten hen opwachtten.

"We willen ons steentje bijdragen aan de vreedzame opbouw van onze natie", zei een van de gemaskerde mannen. Het "FLNC van 22 oktober" wil namelijk niet in de weg staan van het Corsicaanse parlement, dat sinds de verkiezingen van december 2015 een nationalistische meerderheid heeft, zodat dat in staat is om "deze ambtstermijn sereen te besturen".

Het FLNC werd al op 5 mei 1976 opgericht op het Franse eiland. De organisatie is verantwoordelijk voor een hele reeks politieke moorden en bomaanslagen op overheidsgebouwen. In de loop der jaren ontstonden er een handvol splintergroepen, waaronder die van 22 oktober. Het originele FLNC legde in juni 2014 de wapens neer en stelde toen zijn doelen voortaan "langs officiële weg" te willen bereiken.