Criminaliteit daalt sterk door terreurdreiging

In de eerste negen maanden van vorig jaar is het aantal criminele feiten met 8,8 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft dat onder meer te maken met het grotere aantal militairen en agenten op straat, zo zegt hij in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het aantal criminele feiten daalde van 729.438 naar 664.910, zo blijkt uit de meest recente statistieken van de federale politie. "De cijfers tonen aan hoe belangrijk de versterkte aanwezigheid van de politie op straat is. Maar ook hoe doeltreffend preventiecampagnes en het gebruik van moderne technologieën - zoals intelligente camera's - kunnen zijn", zegt Jambon in de kranten. Volgens de politie spelen ook de grenscontroles een rol.

Een groot deel van het succes werd geboekt in de strijd tegen diefstallen en afpersingen. Er werden 30.000 minder diefstallen en inbraken opgetekend. Vandalisme was goed voor een daling met 7.000 gevallen (- 10 procent). Maar ook drugs, slagen en verwondingen, belaging en zedenmisdrijven kwamen opvallend minder vaak voor.

De handel en productie van vuurwapens is echter toegenomen met meer dan 50 procent. En ook het aantal gewapende overvallen steeg in het Brusselse met 15 procent. Net als het aanmaken van valse krediet­kaarten en valse profielen (+ 9 procent), het geweld op trams (+ 27 procent) en het aantal ­dossiers over valsemunterij (+ 68 procent). Ook het aantal terrorismedossiers is logischerwijs sterk gestegen (+ 60 procent).

Meest gelezen