Criminologen werken niet mee aan onderzoekscommissie Terreur

Criminologen Cyrille Fijnaut en Brice De Ruyver weigeren hun aanstelling als expert in de onderzoekscommissie Terreur, die de aanslagen in ons land onderzoekt. Dat laten ze weten in navolging van de vergadering met de commissie gisteren. Fijnaut laakt in een korte mededeling "de zeer ondermaatse gang van zaken" tijdens die gesprekken.
Cyrille Fijnaut (l) en Brice De Ruyver (r).

In een korte mededeling aan Kamervoorzitter Bracke (N-VA) en voorzitter van de onderzoekscommissie Terreur Patrick Dewael (Open VLD) laat Fijnaut weten dat hij "ondanks zijn grote loyaliteit naar de Belgische staat en de solidariteit met de slachtoffers" afziet van een rol als expert.

"Met name de zéér ondermaatse gang van zaken in de vergadering met de Commissie gisteren heeft mij niét het nodige vertrouwen gegeven dat ik in voldoende sereniteit en op het gewenste hoge niveau mijn expertise op het vlak van terrorisme en terrorismebestrijding kan inzetten voor een behoorlijke uitvoering van de zeer belangrijke taak waarvoor deze Commissie staat", aldus de criminoloog.

Fijnaut voelt zich bijzonder geschoffeerd en heeft geen vertrouwen in een goede afloop. "De oppositie stelde voortdurend onze integriteit ter discussie. Het is onaanvaardbaar dat zoiets gebeurt. De voorzitter heeft dat laten gebeuren. Dat betekent dat wanneer het écht moeilijk wordt in zo'n commissie dat je niet het gevoel hebt dat je als expert voldoende rugdekking krijgt van je voorzitter."

Ook Fijnauts collega Brice De Ruyver bedankt voor de eer.  "Men heeft onze integriteit zeer direct aangevallen, men heeft onze deskundigheid in twijfel getrokken, men heeft onze onafhankelijkheid in twijfel getrokken en dit op een wijze die behoorlijk grof was", zegt De Ruyver. "Er ontstaat een klimaat waarbij je op het einde van de rit zegt: hoeven wij dit allemaal te nemen?"

"Verrassende weigering"

Volgens Wetstraatjournaliste Goedele Devroy voelen Fijnaut en De Ruyver zich geschoffeerd door de oppositie, en met name door de PS. Zij tillen zwaar aan hun vermeende politieke banden. De Ruyver was vroeger nog veiligheidsadviseur van premier Verhofstadt. Fijnaut is door de regering-Michel al geraadpleegd in verschillende veiligheidsdossiers.

Volgens De Ruyver zit er meer achter de aanpak van Fijnaut en zichzelf door de oppositie. "Wij waren overtuigd dat het daar niet zou bij stoppen. We waren die klip voorbij, maar er zouden nog meer klippen volgen. Je voelt aan dat ze via de experten de commissie wilden treffen en een klimaat creëren waar het zeer moeilijk wordt om tot een consensus te komen en dat is nu juist waarmee een commissie staat of valt", besluit De Ruyver.

Commissievoorzitter Dewael heeft voorlopig nog niet gereageerd. "Hij zegt wel "zeer verrast" te zijn door de beslissing van Fijnaut en De Ruyver. De commissie moet nu op zoek naar twee nieuwe Nederlandstalige experten.