De Ruyver: "Het komt niet goed met de onderzoekscommissie Terreur"

"Als er niet snel iets gebeurt, dan komt het niet goed met de parlementaire onderzoekscommissie Terreur." Daarvoor heeft criminoloog Brice De Ruyver gewaarschuwd in "Terzake". Hij is als expert uit de commissie gestapt nog voor die goed en wel begonnen is, na "grove aanvallen" uit de oppositie en met name van Laurette Onkelinx (PS).

De Ruyver had samen met zijn collega Cyrille Fijnaut het engagement opgenomen om te dienen in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart. Vandaag hebben beide heren bedankt voor die taak. Vooral door de oppositiepartijen werden vragen gesteld bij hun onafhankelijkheid.

Volgens De Ruyver werden grove dingen naar hun hoofd gegooid. "Kritische en pertinente vragen kunnen gesteld worden en we hebben die beantwoord en stuk voor stuk weerlegd. Maar als men van bij het begin systematisch allerhande insinuaties maakt over onze onafhankelijkheid, dan creëer je een bepaald klimaat en als deze commissie - oppositie tegen meerderheid - in die constellatie moet beginnen, dan komt het niet goed."

De Ruyver haalt vooral uit naar Laurette Onkelinx (PS). "Als een gewezen minister van Justitie, met wie ik vier jaar heb mogen werken, vraagt wat ik weet over de inlichtingendiensten, dan kan ik dat moeilijk anders interpreteren dan dat men mij absoluut in diskrediet wil brengen. Men trekt niet alleen mijn deskundigheid in twijfel, men verkoopt ook pertinente leugens." De Ruyver heeft vier jaar het College van Inlichtingen en Veiligheid geleid terwijl Onkelinx minister van Justitie was.

Volgens professor De Ruyver moet er snel iets gebeuren, "anders komt het niet goed met de onderzoekscommissie". "Hopelijk gaat ons opstaan sommigen aan het denken zetten en doen beseffen dat het echt nodig is dat deze commissie slaagt." Maar dat zal dan wel definitief zonder De Ruyver en Fijnaut zijn. "We hebben een weloverwogen beslissing genomen. Dit was nog maar het begin, men zou nog klippen voor onze voeten gegooid hebben en dan is het een kwestie van te stoppen."