Directie en bonden bereiken voorakkoord bij SAS Automotive

Bij de toeleverancier SAS Automotive hebben de directie en de vakbonden een voorakkoord bereikt. Dat hebben de vakbonden gemeld. Morgenvroeg wordt het voorakkoord voorgelegd aan de werknemers. Als het goedgekeurd wordt, zal de productie bij SAS, en dus ook bij Volvo, op maandag 9 mei hervat worden.

De bonden ACV-Metea, LBC, BBTK en ABVV Metaal zeggen dat ze voor de personeelsvergadering geen informatie geven over de inhoud van het akkoord. De werknemers kunnen het voorstel woensdag goed- of afkeuren in geheime stemming. Het vakbondsfront roept de 200 getroffen personeelsleden van de toeleverancier op om aanwezig te zijn op de vergadering.

Als het voorstel wordt aanvaard, wordt de productie op maandag 9 mei hervat, aldus nog de vakbonden. Dat betekent dat Volvo Cars Gent ook dan pas terug kan opstarten. Doordat de band er al van maandagmiddag stil ligt, zullen tegen woensdagavond ongeveer acht shifts verloren gegaan zijn. Op één dag, met drie shifts, worden ongeveer 1.200 wagens geproduceerd.

De werknemers van toeleverancier SAS Automotive, waar dashboards worden geproduceerd, legden maandagmiddag het werk neer nadat het bedrijf de intentie tot collectief ontslag bekendmaakte tegen eind oktober 2016, bijna drie jaar vroeger dan het afbouwscenario dat enkele maanden geleden werd voorgesteld.

Op vraag van de werkgeversfederatie Agoria zaten de directie en de vakbonden van SAS Automotive al sinds vanmorgen 9 uur samen en na zowat 12 uur vergaderen is er dus een voorakkoord.