Dodentol loopt op na nieuwe aanval op ziekenhuis Aleppo

Na de aanval op het al-Dabitziekenhuis in de Syrische stad Aleppo zijn al 19 doden geteld. Dat zegt het Syrisch Observatorium van de Mensenrechten. Het ziekenhuis dat in het door het Syrische leger gecontroleerde deel van de stad ligt, werd geraakt door een raketinslag van de rebellen.
Archieffoto

De Syrische staatszender meldde in eerste instantie dat bij de aanval drie vrouwen gedood werden en meer dan 17 mensen gewond raakten. Volgens het Syrische leger maakt de aanval deel uit van een grotere aanval door opstandelingen in Aleppo. Er zouden verschillende vuurgevechten aan de gang zijn. Volgens het Syrisch Observatorium zijn er alvast in de door de rebellen gecontroleerde wijken drie luchtaanvallen geweest.

In een officiële verklaring van de legerleiding klonk het dat de aanval plaatsvond op een moment dat er "internationaal en lokaal inspanningen gedaan worden om tot een vredesbestand te komen en de rust in Aleppo te doen terugkeren".

De voorbije dagen vielen er bij gevechten in Aleppo meer dan 250 doden. Intussen is de speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, op bezoek in Moskou in een poging om het staakt-het-vuren alsnog te redden.

Rusland, de nauwe bondgenoot van Syrië, sluit niet uit dat er vandaag nog een vredesbestand voor de provincie Aleppo zou komen. "Ik hoop dat in de onmiddellijke toekomst, wellicht al over enkele uren, een dergelijk oplossing wordt bereikt", aldus minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov na zijn gesprek met de Mistura.Lavrov bevestigde ook wat gisteren al door zijn Amerikaanse collega John Kerry was aangekondigd, namelijk dat Russen en Amerikanen voortaan vanuit Genève toezicht zullen houden op de naleving van het staakt-het-vuren in Syrië.

Van een volledig staakt-het-vuren iin Syrië is echter helemaal nog geen sprake. Het bestand dat nu op tafel ligt is namelijk niet van toepassing op de gevechten tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en het al-Nusra Front.