Italiaanse dakloze vrijgesproken van poging tot diefstal

Het Italiaanse Hof van Cassatie heeft een dakloze vrijgesproken voor een poging tot diefstal in een supermarkt. Het Hof oordeelde dat het stelen van voeding, ter waarde van een klein bedrag en omdat je honger hebt, geen misdaad is. Dat schrijft de Italiaanse krant Corriere Della Sera.

De dakloze had in 2011 geprobeerd om voor een bedrag van 4,07 euro worsten en kaas te stelen in een supermarkt in Genua. Een andere klant had dat gezien en verwittigde de bewakers.

De man werd voor die diefstal in eerste aanleg veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 100 euro. Het parket ging tegen die uitspraak in beroep. Er werd een lagere boete geëist, aangezien het bij een poging tot diefstal was gebleven.

Het Hof van Cassatie heeft de man voor die feiten nu vrijgesproken. De omstandigheden van de diefstal tonen aan dat de man enkel de hoogstnodige hoeveelheid voedsel wilde stelen om zijn honger te kunnen stillen. "En aangezien mensen niet zonder voedsel kunnen leven, heeft de man gehandeld uit noodzaak", aldus het Hof.