Kast met 70.000 bijen gestolen in Sint-Truiden

In een kersenplantage in Sint-Truiden zijn dieven aan de haal gegaan met 70.000 bijen. Vorig week zijn ook al twee koninginnen uit bijenkasten in dezelfde boomgaard gehaald.
Copyright © Stephen Dalton / Minden Pictures

Ieder jaar brengen imkers hun bijen naar fruitplantages, omdat de fruittelers een beroep doen op bijen om hun bloesems te bestuiven. Een fruitteler in Sint-Truiden deed vandaag echter een vervelende ontdekking, want er zijn 70.000 bijen verdwenen.

Volgens Hendrik Trappeniers van de Vlaamse Imkersbond moet de dader onder de imkers gezocht worden. "Je moet een beetje imker zijn en weten hoe je met bijen werkt om zoveel bijen te stelen. Het is misschien een imker die geen bijen meer heeft en daarom een kast steelt. Overal zijn er oneerlijke en eerlijke mensen."

Gelukkig vinden zulke diefstallen bij ons zelden plaats, zegt Trappeniers. "Als ik kijk naar het aantal gevallen waar ik zelf weet van heb, dan kan je zeggen dat dit heel zeldzaam is."