Kilometertellerfraude bijna verdwenen in België

Fraude met de kilometerteller in wagens is in België, met uitzondering van import en export, bijna compleet verdwenen. Car-Pass heeft vorig jaar bij 1.197 voertuigen tellerfraude vastgesteld. Daarbij werd de tellerstand gemiddeld met 70.460 kilometer verminderd. Dat staat in het jaarverslag van de vzw, die sinds eind 2006 bij elke verkoop van een tweedehandswagen verplicht voor een certificaat zorgt.
© Newsteam / SWNS Group

Car-Pass ontving in 2015 in totaal 14,81 miljoen kilometerstanden, afkomstig van 11.124 ondernemingen en vestigingen. Volgens de vzw blijft tellerfraude een marginaal probleem in België. In 2015 werd bij slechts bij 1.197 voertuigen tellerfraude vastgesteld. Op het totaal van alle certificaten, zonder rekening te houden met de certificaten die voor importvoertuigen werden afgeleverd, is dit minder dan twee op de duizend.

"We zijn mijlenver verwijderd van de 60.000 tot 100.000 teruggedraaide tellers uit de periode voor de invoering van de Car-Pass, hetgeen een duidelijk bewijs is van de fundamentele verandering die het systeem op gang heeft gebracht", aldus het persbericht.

Toch zijn er nog flagrante fraudegevallen. De zwaarste fraude vorig jaar betrof een Mercedes C 220 CDI uit 2005, waarvan de tellerstand met bijna 400.000 kilometer bleek teruggedraaid.