Kustburgemeesters overwegen rookverbod op het strand

Er komt mogelijk een rookverbod op Belgische stranden. Het voorstel wordt volgende week besproken op de vergadering van kustburgemeesters. Elke kustgemeente zal autonoom kunnen beslissen over een verbod. Initiatiefnemer Bredene wil geen direct rookverbod, maar wel een maatregel om het zwerfvuil aan te pakken.

Een rookverbod op de Belgische stranden komt op 11 mei ter sprake op het eerstvolgende kustburgemeestersoverleg. Sigarettenpeuken zijn de belangrijkste bron van afval aan onze kust en daar willen de gemeentes tegen optreden.

Het initiatief komt van de burgemeester van Bredene. "We willen rokers hun sigaret niet ontnemen, maar het kan niet zijn dan hun peuk daarna zomaar in het zand of in de zee verdwijnt. Omdat de Vlaamse regering naar mijn gevoel te weinig onderneemt, kom ik nu zelf met een plan tegen zwerfvuil", aldus Steve Vandenberghe (SP.A). "In het Vlaams parlement heb ik al positieve reacties gekregen op mijn idee. Daarom wil ik hier nu mijn collega-kustburgemeesters bij betrekken."

Een verbod is echter nog niet voor meteen. "Ik wil mensen niet zomaar dingen verbieden. De bedoeling is om hen bewust te maken van de zwerfafvalproblematiek. Dat is echt een groot probleem. Per kilometer strand kan je makkelijk 50 kilogram zwerfvuil ophalen. Sigarettenpeuken maken daar een groot deel van uit", aldus Vandenberghe.

Geen federaal verbod

Andere kustburgemeesters hebben hun bedenkingen bij het voorstel. "Als een maatregel tegen zwerfvuil moet uitmonden in een algemeen rookverbod, dan zal dit besproken worden", aldus burgemeester van Koksijde Marc Vandenbussche (Open VLD). "Een rookverbod op het strand lijkt me moeilijk afdwingbaar en controleerbaar. In dat geval moeten we een sensibiliseringscampagne voeren."

Elke kustgemeente zal autonoom kunnen beslissen over een rookverbod op haar grondgebied. Het kabinet van minister van Volksgezondheid De Block (Open VLD) bevestigt in "La dernière heure" dat de beslissing lokaal is en dat er zeker geen verbod komt vanuit het federale niveau.

In Frankrijk is er al een rookverbod ingevoerd op enkele stranden. Onder meer in Cannes, Nice en Antibes mag je op sommige stranden geen sigaret meer opsteken. Dat verbod geldt bij onze zuiderburen ook in sommige andere publieke ruimtes, zoals parken.